Tots els articles d'aquest blog anteriors a Març del 2018 són fruit del treball cooperatiu de grup Disseny Cabrils i producció conjunta amb Xavier Fernández. La resta d'articles són el meu compromís de continuar explorant aquesta línia del coneixement per aportar idees a una transformació més sostenible del nostre entorn.
Domi Muñoz

Modernitat i tradició:
Temps i clima exerceixen una tremenda influència sobre el benestar humà i la salut. Els éssers humans de sempre han fet habitatges per escapar dels capricis de les variacions climàtiques.
Asseguts a la comoditat de les nostres oficines i llars entre un passat en què l'electricitat era inimaginable i un futur en el qual es possible que sigui inassequible, ens veiem obligats a pensar si el preu que estem disposats a pagar pels nostres estils de vida moderns no es massa alt. Potser ha arribat el moment d'aprofitar la tradició a mes de la tecnologia.


dilluns, 21 de desembre del 2015

10 raons per les quals les edificacions Passiv House són ideals com a standard de les edificacions de consum quasi nul.


Les edificacions de consum energètic quasi nul (nZEB: nearly Zero Energy Buldings) es caracteritzen per la seva alta eficiència energètica així com per la utilització d’energies de fonts renovables.

La protecció del clima comença a nivell local i la reducció de l’energia utilitzada en els edificis és un dels objectius més importants a assolir. La Directiva Europea 2010/31 / EU insta als estats membres a aconseguir que tots els edificis de nova construcció siguin de "consum energètic quasi nul" a partir del 31 desembre de 2020. Tot i que aquesta data pot semblar una mica llunyana a dia d’avui, si pensem que per edificacions públiques s’ha avançat la data a 31 de desembre de 2018, i que a dia d’avui a tota la província de Brusel·les la normativa obliga a complir amb aquests criteris de consum energètic quasi nul a totes les noves construccions, estem davant d’una qüestió que significa un canvi de paradigma en les formes d’entendre l’arquitectura i la construcció on el medi ambient, la sostenibilitat i el consum energètic prenen un paper fonamental. Per aconseguir el compliment d’aquesta normativa és essencial que la demanda anual de l'edifici en la zona condicionada per a calefacció no sigui superior a 15 kWh / (m²a).
Casa entre encinas. Llnes. Cantabria

Diferents estàndards de construcció s’estan aplicant a Europa per complir amb aquesta normativa, però el que està agafant més rellevància és l’estàndard alemany Passiv House. Extret del llibre “Defining the Nearly Zero Energy Bulding. Passiv House + renewables” coeditat per PassREg ( Municipalities lead the way) i The Inteligent Energy European Programe of the Union European,  us presentem aquestes deu raons per les quals les edificacions Passiv House són ideals com a estàndard de les edificacions de consum energètic quasi nul.
  1. L'estàndard Passiv House forma un concepte integral i avançat que veu l'edifici en el seu conjunt. A causa d'aquest enfocament general, de reducció energètica des de la planificació del projecte, els consums energètics es redueixen des del principi, al que suposa també una reducció dels costos de construcció.
  2. L'estàndard Passiv House ha demostrat tenir èxit en la pràctica, en milers d'edificis construïts sota aquest estàndard arreu del món en els últims 20 anys. El compliment de la norma s'assegura de forma fàcil i fiable per mitjà del Paquet de Planificació Passiv House (PHPP). Pot ser verificat en el futur, mitjançant el PHPP, que continua complint els estàndards de la normativa.
  3. L'estàndard Passiv House està disponible per a tothom; és un estàndard d'assegurament de la qualitat i l'eficiència energètica, i no és una marca protegida.
  4. El concepte Passiv House  és adequat per a nous edificis, així com reformes energètiques. Tots els tipus de materials de construcció es poden utilitzar en Passiv House.                                                                   
Patio Passivhaus. Sevilla
                    
  1. L'estàndard Passiv House es pot combinar amb qualsevol estil arquitectònic i no requereix un mètode construcció particular. Tots els tipus d'edificis es poden construir amb l'estàndard Passiv House. Ja sigui una casa unifamiliar, blocs plurifamiliars, escoles, petites construccions, o fins i tot grans edificis: l'estàndard Passiv House és universalment aplicable.
  2. Amb l’estàndard Passiv House, l'execució meticulosa dels detalls i l'ús de components d'alta qualitat treballen junts per proporcionar un nivell òptim d’eficiència energètica. La qualitat dels components i la quantitat  de dades fiables i comparables per escollir els  materials de construcció i els sistemes construcció més adients, són la base per assolir aquesta certificació.
  3. Diferents programes d’investigació actuals es dediquen a la promoció contínua de l’estàndard Passiv House. Això ha generat que disposem de força manuals que descriuen de forma detallada l’estàndard. Moltes institucions de formació a tot el món es dediquen a formar arquitectes i professionals en Passiv House.
  4. A llarg termini, els costos totals d’una edificació Passiv House són més baixos que els costos dels edificis construïts d'acord amb els estàndards d'energia aplicables en l'actualitat, degut principalment a l’estalvi energètic que es produirà durant la totalitat de la vida útil de l’edificació.
    Edifici d'oficines. Eitting. Alemania
  5. Les edificacions Passiv House consumeixen molt poca energia a causa del seu alt aïllament tèrmic i els seus sistemes de construcció d'alta eficiència energètica. La poca demanda d'energia restant es pot assolir  mitjançant l'ús de fonts renovables d'energia a llarg termini. Totes les fonts d'energia renovables, com per exemple d’utilització de  geotèrmica o/i panells solars per la producció de calefacció o refrigeració, poden ser integrats de forma òptima en un estàndard  Passiv House.
  6. Amb l’estàndard de Passiv House  com a base per a edificis anomenats d’energia plus, de zero energia o baix consum d'energia, és a dir, edificacions de consum energètic quasi nul (nZEB), la revolució energètica és possible!
    Sun Daycare Centre. Gabrovo. Bulgaria