Tots els articles d'aquest blog anteriors a Març del 2018 són fruit del treball cooperatiu de grup Disseny Cabrils i producció conjunta amb Xavier Fernández. La resta d'articles són el meu compromís de continuar explorant aquesta línia del coneixement per aportar idees a una transformació més sostenible del nostre entorn.
Domi Muñoz

Modernitat i tradició:
Temps i clima exerceixen una tremenda influència sobre el benestar humà i la salut. Els éssers humans de sempre han fet habitatges per escapar dels capricis de les variacions climàtiques.
Asseguts a la comoditat de les nostres oficines i llars entre un passat en què l'electricitat era inimaginable i un futur en el qual es possible que sigui inassequible, ens veiem obligats a pensar si el preu que estem disposats a pagar pels nostres estils de vida moderns no es massa alt. Potser ha arribat el moment d'aprofitar la tradició a mes de la tecnologia.


diumenge, 7 de febrer del 2016

SISTEMES DE VENTILACIÓ EN EDIFICACIONS DE CONSUM ENERGÈTIC QUASI NUL.



Les edificacions de consum energètic quasi nul (nZEB) són edificacions construïdes seguint uns estàndards molt elevats d'eficiència energètica que fan que el seu consum sigui quasi nul o d'una petita demanda que pot ser produïda per sistemes de producció energètica de fonts renovables.

Per aconseguir aquest estàndard d'alta eficiència energètica, una edificació nZEB ha de complir dues premisses constructives: un bon aïllament de l'exterior en totes les èpoques de l'any i una gran estanquitat. Però si només tenim en compte aquest valor, podem acabar construint un edifici malalt. Una edificació ben aïllada, amb finestres i portes estanques, sense ponts tèrmics i sense un bon sistema de ventilació integral, pot provocar condensacions, aparició d'humitats a les parets i problemes respiratoris als seus habitants. El que estalviarem en energia ens haurem de gastar en metges...

Un bon sistema de ventilació amb intercanviador de calor en el disseny d'una edificació nZEB ens proporcionarà salut, confort i eficiència energètica.



Salut: L'aire fresc afavoreix el benestar, la son, la concentració i el rendiment. Un ambient sense corrents d'aire evita refredats. Un sistema de ventilació amb intercanviador de calor, gràcies als filtres que incorpora, atrapa la pols fina i el pol·len, sent molt beneficiós per a les persones amb problemes d'al·lèrgies. Un intercanviador de calor entàlpic per a la recuperació de la humitat evita una sequedat excessiva de l'aire a l'hivern o l'excés d'humitat a l'estiu.




Confort: El subministrament òptim d'oxigen, un ambient lliure de corrrents d'aire i un volum de CO2 per sota del valor màxim de 1000 ppm (coeficient de Pettenkofer) afavoreixen el benestar.
El confort i el benestar no són paràmetres mesurables, són sensacions que influeixen directament en el nostre estat d'ànim i per tant també en la nostra salut. Un habitatge, oficina o qualsevol tipus d'edificació que rep de forma constant aire fresc i net i elimina les olors que es produeixen a dins, provoca una sensació de confort contínua als seus habitants.



Eficiència energètica: els sistemes de ventilació amb recuperació de calor recuperen aproximadament el 95% de calor que es produeix dins de l'edificació, el que permet estalvis energètics de fins al 50% de l'energia que es necessita per mantenir temperatures òptimes dins de l'habitatge, tant a l'hivern com a l'estiu.
La utilització d'energies renovables juntament amb un bon sistema de ventilació amb intercanvi de calor, converteix l'edificació en un edifici de consum energètic quasi nul amb unes despeses ràpidament amortitzables.