Tots els articles d'aquest blog anteriors a Març del 2018 són fruit del treball cooperatiu de grup Disseny Cabrils i producció conjunta amb Xavier Fernández. La resta d'articles són el meu compromís de continuar explorant aquesta línia del coneixement per aportar idees a una transformació més sostenible del nostre entorn.
Domi Muñoz

Modernitat i tradició:
Temps i clima exerceixen una tremenda influència sobre el benestar humà i la salut. Els éssers humans de sempre han fet habitatges per escapar dels capricis de les variacions climàtiques.
Asseguts a la comoditat de les nostres oficines i llars entre un passat en què l'electricitat era inimaginable i un futur en el qual es possible que sigui inassequible, ens veiem obligats a pensar si el preu que estem disposats a pagar pels nostres estils de vida moderns no es massa alt. Potser ha arribat el moment d'aprofitar la tradició a mes de la tecnologia.


divendres, 26 de febrer del 2016

COBERTES ENJARDINADES

Últimament estem tornant a parlar de les cobertes verdes, bàsicament pels seus avantatges mediambientals i d'eficiència energètica, però aquestes cobertes no representen cap novetat, ni requereixen tecnologies d'última generació per la seva execució. Tenim exemples del seu ús en arquitectura tradicional tant en climes freds (Islàndia o Escandinàvia) com en els càlids (Tanzània).



Analitzem una mica els avantatges pels quals el seu ús hauria de ser molt més freqüent:
  • El fet de tenir terra i plantes sobre la coberta ens ajuda d'entrada a controlar el clima tant a l'estiu com a l'hivern, donada la seva gran capacitat aïllant i la seva alta inèrcia tèrmica.
  • En emplaçaments fora de les grans ciutats, ens permet disminuir l'impacte paisatgístic de les edificacions. En terrenys en pendent, les cases, vistes des de dalt, poden ser pràcticament invisibles, i ens permet disposar de més espai de jardí.
  • Disminuïm les superfícies pavimentades, absorbim part de la pluja i alleugerim l'ús del sistema de clavegueres.
  • Produïm oxigen i absorbim CO2.
  • Filtrem les partícules contaminants i la pols en les grans ciutats.
  • Reduïm les diferències de temperatura dia-nit.
  • Disminuïm les variacions d'humitat.
  • Les plantes a la coberta ens ofereixen olors agradables.
  • Donem allotjament a insectes i ocells.
  • Són estèticament agradables.
  • Ben executades, les cobertes verdes disposen d'una capa suplementària de protecció de l'element sempre més feble: la làmina impermeabilitzant. En augmentar la seva protecció també farem que es mantingui en bon estat durant més anys.
  • En edificis plurifamiliars, el seu ús col·lectiu contribueix a augmentar les relacions personals entre el veïnat.







    Les cobertes verdes són sobretot planes, però també podem pensar en sostres inclinats i inclús molt inclinats, entre el 35 i el 80%, com en alguns exemples d'arquitectura popular escandinava.






     
    Els components bàsics que ha de tenir un sostre verd són, des de dins cap enfora: 



    - Capa impermeabilitzant.

    - Capa de protecció.

    - Capa de drenatge.

    - Capa de filtratge.

    - Substrat i vegetació.











    El cost de construcció d'un disseny racional, sense excessives complicacions, és només lleugerament superior al de les formes tradicionals. D'altra banda, el seu cost de manteniment és molt reduït, de manera que els seus avantatges són indubtables.