Tots els articles d'aquest blog anteriors a Març del 2018 són fruit del treball cooperatiu de grup Disseny Cabrils i producció conjunta amb Xavier Fernández. La resta d'articles són el meu compromís de continuar explorant aquesta línia del coneixement per aportar idees a una transformació més sostenible del nostre entorn.
Domi Muñoz

Modernitat i tradició:
Temps i clima exerceixen una tremenda influència sobre el benestar humà i la salut. Els éssers humans de sempre han fet habitatges per escapar dels capricis de les variacions climàtiques.
Asseguts a la comoditat de les nostres oficines i llars entre un passat en què l'electricitat era inimaginable i un futur en el qual es possible que sigui inassequible, ens veiem obligats a pensar si el preu que estem disposats a pagar pels nostres estils de vida moderns no es massa alt. Potser ha arribat el moment d'aprofitar la tradició a mes de la tecnologia.


dimecres, 8 d’abril del 2015

El Mur Trombe

El Mur Trombe és un sistema passiu de calefacció solar que es pot utilitzar per a l'escalfament intern d'habitatges per mitjà de la transferència de calor.


Basat en l'efecte hivernacle, consta d'un vidre exterior (que a l'hemisferi nord ha d'estar orientat al sud i al sud al nord), una càmera d'aire i una paret de gran espessor i densitat pintada d'un color fosc. No utilitza elements mecànics en el seu funcionament.

Les seves funcions són la captació, l'acumulació de l'energia aportada per la radiació solar i la restitució de la calor per radiació a l'espai habitable. La radiació solar travessa el vidre i escalfa el mur. La radiació emesa pel mur no pot travessar de nou el vidre produint l'efecte hivernacle. Com a conseqüència d'això s'escalfa l'aire que hi ha a la cambra.

A més de l'efecte que aporta el mur, escalfant per radiació, hi ha una variant del mur Trombe que inclou dos conjunts d'orificis a la paret de massa, un a la part superior i un altre a la base, de manera que quan l'aire de la cambra s'escalfa per l'energia solar aportada, puja per convecció natural i, travessant el mur pels orificis superiors, passa a l'interior del local. El buit que es crea a la cambra d'aire succiona, a través dels orificis inferiors del mur l'aire fred de l'interior del local i així es produeix una circulació d'aire.


A l'estiu cal el disseny d'algun element de protecció solar i sistemes d'obertura del mur.