Tots els articles d'aquest blog anteriors a Març del 2018 són fruit del treball cooperatiu de grup Disseny Cabrils i producció conjunta amb Xavier Fernández. La resta d'articles són el meu compromís de continuar explorant aquesta línia del coneixement per aportar idees a una transformació més sostenible del nostre entorn.
Domi Muñoz

Modernitat i tradició:
Temps i clima exerceixen una tremenda influència sobre el benestar humà i la salut. Els éssers humans de sempre han fet habitatges per escapar dels capricis de les variacions climàtiques.
Asseguts a la comoditat de les nostres oficines i llars entre un passat en què l'electricitat era inimaginable i un futur en el qual es possible que sigui inassequible, ens veiem obligats a pensar si el preu que estem disposats a pagar pels nostres estils de vida moderns no es massa alt. Potser ha arribat el moment d'aprofitar la tradició a mes de la tecnologia.


dilluns, 6 d’abril del 2015

Masdar, la ciutat ecològica del estudi Foster per Abu Dhabi


Curiosament, en un lloc com els Emirats Àrabs, amb poca sensibilitat mediambiental i gran abundància de gas natural s’ha plantejat la construcció d’una ciutat-laboratori pionera al mon, d’emissions zero i que quan estigui acabada donarà cabuda a unes 50.000 persones.

El projecte es va iniciar al 2006 i a dies d’avui esta en construcció la segona fase.
S’utilitzen mètodes de construcció de tecnologia punta al hora que antigues practiques de construcció.

Resultado de imagen de masdar

Formes compactes amb carrers estrets de forma  ortogonal i estètica tradicional dissenyats per protegir-se i al hora aprofitar-se des càlids vents del desert, una torre de vent amb aigua polvoritzada  per climatitzar una de les places publiques, utilització i control de l’ombra, evitar l’entrada de sol directe als immobles a l’hora que es proporciona il·luminació natural per estalviar energia o d’utilització de gelosies son algunes de les mesures d’arquitectura bioclimàtica que s’han tingut en compte.
Una bona part dels materials de construcció son reciclats, un 40% del acer i es reciclen el 86% dels residus de construcció.
Resultado de imagen de masdar

El consum d’aigua dolça s’ha reduït al màxim i es tracten les aigües residuals per utilitzar-les pel rec. Donada l’absència d’aigua dolça natural, quan la ciutat estigui acabada, tota l’aigua vindrà de plantes de dessalinització ecològiques pel sistema de osmosis inversa.

Es produeix el 100% de l’energia elèctrica necessària, el 90% amb diverses i innovadores formes de producció fotovoltaica i el 10% utilitzant la crema de residus.
Contribueix també a l’estalvi d’energia la sensibilització de la població en el seu us racional. Per això hi ha un sistema de control centralitzat de consums d’aigua i electricitat i uns panells informatius pels carrers on es pot obtenir tota la informació i inclús un sistema a base de colors que il·lumina la emblemàtica torre de ventilació de diferent manera segons el comportament energètic del barri sigui adequat o no.


Els diferents barris estan dissenyats de manera que el sistema de transport mes adient sigui anar a peu o en bicicleta i estan prohibits els cotxes. Per la comunicació entre barris funciona un curiós sistema de vehicles magnètics individuals i sense conductor.
Resultado de imagen de masdar